Друга недеља самоизолације у кући

У недељу, 29. марта, навршава се друга недеља самоизолације нас четворо у кући. Осим једног посла ког смо морали да обавимо у петак на два сата ван куће, нисмо излазили, нити имали блиске сусрете ни са ким.

Полако почињу да стижу вести о познаницима који су заражени, неки са лакшим, неки са тежим симптомима пнеумоније. Сви су релативно млади, и сви су се заразили беспотребно – проводећи време на јавним местима и у кафићима. Изузетак је наш пријатељ хирург, који се заразио на послу. Ове вести нас подстичу да још истрајније одржавамо физичку дистанцу са људима. Друштвене везе одржавамо телефоном, видео-линком и порукама.

Наравно, сасвим је извесно да ово стање мора да потраје неколико месеци. Стога, веома је важно да се што боље организујемо како бисмо добро функционисали у новонасталим околностима, и што боље искористили одређене предности, које нам ова тешка ситуација нуди.

Одржавање дисциплине и зацртаног ритма дана је био највећи изазов у другој недељи. Одређене вежбе смо прескочили, одређено обавезе радили са мање жара, прокрастинирајући и одлажући их. Сви смо, такође, посезали за храном коју волимо, и често смо ужинали мимо сатнице коју смо зацртали.

Али то је океј, настављамо да се држимо зацртаног ритма и сатнице. Старији син нас је једног дана питао да ли ћемо се од сада сваки дан држати распореда и договорених обавеза. Ми смо му рекли да, слутећи да ће изразити негодовање. На наше одушевљење, одговорио је да му је то супер, да се навикава и да му се свиђа. Сутрадан је самоиницијативно на хамеру нацртао и исписао детаљни дневни распоред часова, чију вам слику дајемо у прилогу. Очигледно, нешто радимо правилно.

Апсолутно најпозитивнија ствар у другој недељи самоизолације је наставак развоја школе на дистанцу, коју талентовани тим Звездобројаца сваки дан побољшава и доводи до савршенства. Полако се успоставља дневни ритам школе, какав је био пре пандемије, а можемо рећи да је сада, штавише, складнији. Деца напредују у учењу, а родитељима је школа велика подршка и сваким даном нови програми обогаћују животе наше деце и породица. Хвала тиму Звездобројаца – најбољи сте!

Милутин,

један од оснивача