Предлог распореда живота у кући

Рутина је од великог значаја у свакодневном животу како одраслих, тако и деце. Рутине пружају структуру и осећај сигурности, што помаже нашој деци да буду спремни да уче и преузму паметни ризик када је то потребно.

Ових дана, када нам је кретање ограничено и већину времена проводимо код куће и када се изгубила рутина која подразумева одлазак у школу и на посао, стварање нове рутине и ритма дана је од велике важности. Како би и деца и родитељи могли да се привикну на постојеће стање, неопходно је створити заједнички породични распоред. Криза проузрокована ширењем Коронавируса може да утиче на опадање мотивације и пораста осећања немоћи, а рутина је ту да нам помогне да останемо концентрисани и да нам да осећај као да и даље имамо неку врсту контроле над својим животима. Једноставне ствари, попут одевања у редовну школску одећу, уместо остајања у пиџами могу вам помоћи ових дана.

Деци је веома важно да током наредних дана поред тога што ће редовно обављати своје школске обавезе, устају и одлазе на спавање у исто време. Она деца која у исто време иду на спавање по правилу дуже и квалитетније спавају, а више спавања повезано је са бољим физичким, психолошким и академским учинком. Узимајући у обзир да ће деца доста времена проводити код куће, сада је добро време да их охрабримо да посебно воде рачуна о личној хигијени и о свом простору. Активности као што су поспремање свог кревета, распремање за собом, помоћ у чишћењу и припрема оброка треба да заузму део времена свакога дана.

Ових дана ће коришћење технологије у кућним условима бити драстично повећано. Велики број родитеља ће радити од куће користећи лаптопове и друге уређаје, а деца ће такође морати да прате наставне садржаје преко телевизије и користећи интернет.

Веома је јасно то да ћемо морати да проводимо више времена испред екрана него што бисмо то волели, али је јако важно да и даље наставимо да контролишемо то време, да правимо честе паузе и радимо друге креативне ствари (цртање, физичка активност, друштвене игре, мешање теста, обликовање пластелина…).

Поред редовног сна, обављања школских обавеза и здраве исхране, веома је важно да деца свакодневно остану физички активна. За децу предшколског узраста, прваке и другаке, препоручујемо дневну шетњу од 5км, као и вежбе обликовања и снаге које могу да се раде у кућним условима.

Сасвим је природно да ће деца на разне начине реаговати на тренутну кризу, укључујући страх, конфузију, љутњу и тугу. Одрасли треба да их охрабре да су та осећања у реду и да их подсете да се и одрасли понекад тако осећају. Ово је одлично време за развијање саосећања са другима које треба неговати и након престанка ове кризе.

Тим ОШ „Звездобројци“