Сава

„Сава“ онлајн школа српског језика, културе и традиције

Новонастале околности мотивисале су едукативни тим Основне школе „Звездобројци“ да развије јединствени програм наставе на даљину. Реализација овог иновативног програма онлајн наставе показала је завидан ниво квалитета, стога су Звездобројци одлучили да своје знање и стручност преусмере ка још већим подухватима. Дошли смо до идеје да организујемо виртуелне часове за сву српску децу која живе ван Србије и тако им омогућимо да науче српски језик, упознају се са ризницом знања из српске историје, културе, традиције и религије. Основни циљ овог пројекта је да деци наше дијаспоре пружимо могућност да на квалитетан, свеобухватан и креативан начин науче српски језик. Желимо да наша деца ван Србије усвоје српски језик на нивоу свог матерњег језика.

Програм је осмишљен тематски, а садржаји су усклађени у зависности од дечијих интересовања, узраста и нивоа знања српског језика. Часови се одржавају 3 до 4 пута недељно преко Зум платформе. На почетном састанку процењује се који је тренутни ниво знања детета и затим се сврстава у једну од три групе: почетну, средњу или напредну. Поред узимања у обзир нивоа знања језика, дете се смешта у групу и у зависности од узраста: 4-6 година; 7-9 година; 10-12 година. Формиране групе броје 3-5 чланова у случају најмлађег узраста и 5-10 у случају два старија узраста. На тај начин се истовремено остварује индивидуални приступ, који ослушкује потребе сваког детета, и подстиче веома важно и незаобилазно вршњачко учење.

Едукативни тим Онлајн школе „Сава“ окупио је групу наставника, учитеља, филолога, психолога, педагога, уметника, ИТ и других стручњака за развој јединственог програма интерактивне наставе, чији је циљ да деца ван Србије усвоје српски језик на нивоу свог матерњег језика. Програм је прилагођен узрасту, нивоу знања и интересовањима ученика, а најстручнији предавачи из Србије и света раде са малим групама ученика како би се остварили максимални резултати. Онлајн школа „Сава“ користи модерне софтвере за ВР и АР, али се ослања и на традицију у српском образовању – школу „Звездобројце“ са великим искуством подучавања мале деце на даљину.

Зашто учити српски језик у дијаспори?

Док су деца мала и док одрастају, важно је:

а) да имају снове

б) да буду мотивисана

в) да стичу радне навике

г) да се осамостаљују

д) да се социјализују и

ђ) да осете љубав!

Важно је и да деца науче да изразе оно што мисле и осећају.

Своје најинтимније мисли и осећања човек најбоље може да искаже на свом матерњем језику. А језик завичаја?

Он је ризница која омогућава деци да стекну увид не само у српску културу, него и у баштину света. Кроз историју, науку, језик, књижевност, музику и ликовну уметност, свет се може видети из неког другог угла. Начин на који нас родитељи васпитавају утиче на то како ћемо тај свет видети и разумети. Образовањем се могу превазићи неке ствари, али само ако научимо децу да искажу себе, она као одрасли људи неће имати страхове и предрасуде.

Када знаш ко си и куда идеш, када није важно где се налазиш на планети него шта можеш учинити за себе и за свет који те окружује, када научиш да искажеш оно што мислиш и осећаш на различитим језицима, онда добијаш крила самопоуздања која те носе на било које место у свету. И цела планета је твој дом.

Учење српског језика је пут ка нама самима и једних према другима. Тако остајемо на трагу просвећености, светосавља и дуге традиције српске културе.

За више информација посетите сајт „Сава“ онлајн школе српског језика, културе и традиције.