Школа на даљину

ЗВЕЗДОБРОЈЦИ

МАЛИ РАЗРЕДИ – ВЕЛИКА ЗАЈЕДНИЦА

 

Ушли смо у другу недељу од како изводимо наставу на даљину. Због изазовности актуелне ситуације, претходних дана сам била у непрекидном контакту са пријатељима који раде као васпитачи и наставници у основним и средњим школама, али и онима који предају на факултетима у Финској, Норвешкој, Америци и на Новом Зеланду. Несебично смо размењивали сопствена искуства у вези са образовним методама које се примењују у овим ванредним околностима, јер оно што нас све у овом тренутку повезује јесте то што смо сви апсолутни пионири. Не постоје универзални уџбеници или смернице како осмислити часове, како држати предавања и како повезати ученике. Оно што мене чини срећном је то што сам део колектива у којем су сви чланови тима од првог дана одлучни да се нећемо зауставити док не пронађемо најбоље решење за наше ученике и за њихове породице. Родитељи наших ђака пружају велику помоћ целом тиму. Са њима свакодневно размењујемо идеје, испробавамо различите могућности рада на даљину и за сада смо презадовољни како систем функционише.

Као што је то случај у току редовне наставе у нормалним условима, и сада, наше учитељице, предметни наставници и координатори наших додатних школских активности, уживају слободу да осмисле на који начин ће садржаје својих предмета делити са децом. Наставили смо да подржавамо индивидуални приступ сваком детету и да омогућимо појединачни рад са учитељицама. Такође, редовно организујемо и групне онлајн часове, како би наши ђаци могли да наставе дружење.

Поред наставних активности, нашим ђацима и њиховим родитељима нудимо разноврсне идеје о томе на које начине би могли да квалитетно испуне време које проводе у кући, и изграде структуру дана у којој ће се сви укућани осећати пријатно. Сада, када је кретање ограничено, веома нам је важно да користимо све постојеће ресурсе како би социо-емоционалне потребе наше деце биле задовољене и како би се они осећали сигурно. С обзиром на то да нам веома недостаје наша школска исхрана и ритуали везани за наше школске оброке, наш главни кувар дели са децом и њиховим родитељима рецепте који не задовољавају само чуло укуса, већ уносе и забаву у процес кувања.

Звездобројци раде заједно, усавршавају се свакодневно и не сумњамо да ћемо из ове ситуације изаћи снажнији и мотивисанији.

Александра,

образовни директор

Ритам дана је важно одржати и у измењеним околностима. Уместо да само задаје домаће задатке, тим Звездобројаца је свакодневно са ученицима на часовима уживо.