icon

Osnovna škola "Zvezdobrojci"

shape
shape

Васпитање је једнако важно као и образовање

 

Структура одељења је једно од важнијих полазишта када се говори о образовању васпитању. МРодитељи и породица су примарни васпитачи деце и имају најважнију улогу у пружању подршке која води до добробити, учења и развоја деце. Однос који успостављају васпитачи и други практичари са родитељима мора се заснивати на принципима партнерства.

Односи су суштина васпитања. Деца граде односе са вршњацима, са одраслима и заједницом; кроз ове односе она уче и развијају се. Деца су чланови породице и заједнице, а не изоловани појединци, и она уче кроз односе са вршњацима, одраслима, предметима и симболима.  Деца имају потребу и право да комуницирају и граде односе са другима; она тако уче и граде сопствени идентитет.

Задатак одраслих није да једноставно дају одговоре, већ да помогну деци да дођу до одговора и, што је још важније, да помогну деци да дођу до правих питања којима ће водити своје активности.

Окружење је трећи васпитач. Физичко окружење директно утиче на добробит, учење и развој детета. Стога се средина у којој деца бораве, конкретизована кроз организацију простора и времена, сагледава као саставни део програма који се преиспитује, промишља и планира у складу са концепцијом програма и кроз консултовање са децом.

 

Српски учитељ је херој.

Сведоци смо систематског деградирања угледа учитеља и наставника у нашем друштву. Услови рада су све тежи, обавезе су све веће, а са друге стране очекивања бујају. Вођење прегломазне администрације тешко да помаже образовању и васпитању ученика.

Друштво није смело да заборави, али изгледа да је ипак испустило ‒ Наставник је један од главних модела на које се деца угледају, отуда он мора бити у стању да подстиче ученике у изградњи снажног сопственог карактера, етике и марљивости. Наставник мора бити симбол интегритета, он мора деци да усађује највише моралне вредности, поштење, културу опхођења, он је тај који деци треба да покаже да је култура сарадње важнија од такмичења и да децу учи племенитом односу према људима и животној средини која га окружује.

Српски учитељ је херој јер упркос свему испред чега се налази, истрајава у васпитавању деце.

Звездобројци увиђају неопходност хитног побољшања положаја учитеља. Квалитет наставе, образовања и посебно васпитања нераскидиво су повезани са статусом учитеља, односно наставника. Материјални положај је тек делић проблема. Учитељ код нас ужива поверење, захваљујући својим професионалним и људским квалитетима, охрабрен је да самостално бира наставне методе и материјале, дата му је снага и важност из којих црпи вољу и способност да предано и радо васпитава децу.ногоје различитих мишљења у вези са бројем ученица и ученика у једном одељењу, али пракса је показала да су групе од 10 до 15 ученика оптималне.

Разуме се да настојимо да створимо оптималне услове за своје ученике и зато је веома важно да што пре заузмете своје место у нашој школи.